Разрешителните за строеж в София - 10-20 пъти над ръста на населението

Има ли балон на жилищно и офисно строителство в столицата?
11 окт 2019 13:24,
81
Разрешителните за строеж в София - 10-20 пъти над ръста на населението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има ли балон на жилищното и офис строителството в София? С колко се увеличава населението на Столична община и има ли потенциал да се запълнят строящите се жилища и офиси?, пише в свой анализ Investor.bg

Още по темата

52 евро за квадрат: Бул. "Витоша" - трети по ръст на наемите в Европа

На този въпрос се опитваме да отговорим с графика, която показва ръста в населението на Столичната община по години, както и разрешителните за строеж на жилищни единици и офис площи. С цел коректност на графиката е заложено, че във всяко ново жилище ще живеят по 2 души, а за всеки служител в нов офис ще се падат по 8 кв. м. площ.

Така се оказва, че новите жилищни единици са 11 пъти повече от прираста на населeнието за последната година по официални данни (2691 души прираст на населението в Столична община). Новите офис площи (административни сгради) са 20 пъти повече от прираста на населението.

Данните показват, че през 2012, 2013 и 2014 г. трите показателя са вървeли доста близко. Например през 2014 г. населeнието се увеличава с 6923 души, точно колкото жилищните единици (умножени по 2 за двама живущи) и офис площите са били за 10 433 служители.

Прави впечатление, че населението на Столична община нараства с внушителните 37 169 души през 2011 г., което е много повече от между 1792 и 9648 души преди и след това.

За последните 4 тримесечия, за които има данни (до второто тримесечие на 2019 г.) са издадени разрешителни за 15 808 жилища, което е тройно над 2007 и 2008 г., когато са получили разрешение за строеж по около 5000 жилищни единици. Ако приемем, че във всяко от новите жилища ще живят по 2 души, то само за разрешените в последната година е нужен прираст на населението от 30 000 души.

Много от новопостроените жилища ще излязат на пазара на наеми и/или продажби и вероятно ще натиснат цените. Някои имоти вероятно ще останат празни или ще бъдат давани под наем на по-ниски цени, което да доведе до по-ниска от очакваната от собствениците им доходност, се чете още в анализа.

Важно е да се отбележи обаче, че данните за прираста на населението в София се изкривяват от хората, които живеят без регистрация. Има и много жители на София, които живеят в чужбина или са се преместили другаде в страната. Друг фактор, който може да измени графиката, са старите жилища, които се събарят, за да се построят нови на тяхно място.

Обикновено обаче това са къщи, на чието място се строят по-малки многофамилни жилищни сгради, а по-рядко се събарят стари многофамилни сгради.

Целия анализ и графиките вижте в
investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Най-вече новия кмет да провери колко струва и защо беше построен мостът към Терминал а не се направи връзка с околовръстното, което минава на километър от там. Също кой е собственик на хотел Премиер.
74
0
 
4
 
! Отговори
УЧИТЕЛКА - КМЕТ преди 4 години
УЧИТЕЛКАТА-КМЕТ - МАШАТА НА МАФИЯТА - СЕ ГРИЖИ ЗА ЗАДКУЛИСИЕТО - ЗА МАКСИМУМ НАГЛО КРАДЕНЕ - ДРУГОТО Е ВЯТЪР ... !!!САМО НОВ КМЕТ - БОРБЕН И КОМПЕТЕНТЕН АРХИТЕКТ - ДА СПРЕ ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО , ИЗГРАДИ ИНФРАСТРУКТУРА , БЪРЗ И ЕКОЛОГИЧЕН ТРАНСПОРТ , СЛЕДОВАТЕЛНО И ЧИСТ ВЪЗДУХ ! НОВ КМЕТ - АРХИТЕКТ !!! И ПЪЛНА ОНЛАЙН РЕВИЗИЯ НА СТАРАТА КМЕТИЦА И ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!!!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амортизирани са и част от тухлените жилищни сгради.Не забравяйте, че има жилищни кооперации на по 80-90 години и не всички са строени качествено. Какво да кажем и за сградния фонд еднофамилни и двуфамилни2-3-4-етажни къщи, които са още по-стари.Така че, някои да не се опияняват, броейки вечер тъмните прозорци. Не всеки, успял да направи бързи пари през 90-те години е нискочел и ограничен. Хората умеят да си направят сметката.
72
5
 
7
 
! Отговори
Поинтересувайте се преди 4 години
от дереджето на повечето панелки.Редовно тук се пише, че били най-сигурните, най-функционалните и не знам още с какви жилища. Но истината е съвсем друга. Голяма част от тях са амортизирани заради скандално некачественото строене в периода на късния социализъм и заради дивашките промени от типа "направи си сам", чрез които повечето собственици правят "подобрения".С две думи, след 15-20 г. ще се наложи бутане на тези чудовища, в които живеят поне половин милион човека. Добре,че има нови строежи
71
0
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Надпреварата за кметове е коя партия ще пре..е друга партия е не кой ще се заеме да оправи реда и законоста в населените места, независимо дали са големи, средни или малки!
70
0
 
9
 
! Отговори
Деда ти преди 4 години
И тоя балон ще се спука. Нали казаха - кризата чукa на вратите ни.Не случайно се активизираха престъпниците - гледам новините...
69
0
 
11
 
! Отговори
Отеца преди 4 години
В София сртана много гнусно... Около блока ни вече изникнаха още 7 по-големи. За паркиране дума не може да става, но не можем и да се разминем вече. Разбирам топлото желание на админитрацията да вземе малко рушветчета, ама вече така се oсрaxa, че омазаха един хубав град и го направиха да прилича на гето, в което вероятно и те не искат да живеят вече. Но... Господ гледа!... Мислете му!
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пурко,А на работа ходиш ли, ти и жена ти? А децата на училище и градина? А идват ли ти гости, на теб или децата? Дано не ти потрябва пожарна, полиция, лекар посред нощ... Дано нямаш катун на поляната до вас и ненанвни гости у дома и в градината. Дано като завали дъжд или сняг, да не си откъснат от света. Дано имаш ток и вода редовно или поне вътрешна тоалетна. Абе ще разбереш рано или късно защо хората са се махнали оттам. А имота ти може и да е голям и евтин, да. Но има и причини за това.
67
9
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Аз си живукам на 100 км от Софето в 100 квадрата ново строителство с открита лятна тераса 100 квадрата и като ми се доходи до Софето, паля аудито и съм там за час по магистралата от Бабте Бойко , па вие се гъчкайте там колкото си искате.
66
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам много хора чакат едва ли не апартаментите да ги дават по два за лев и много силно се надяват на една мощна криза в строителството. Това само доказва че иконом. култура на масовия българин е на ниво овчар с до 10 овце (не повече че ще ги умори!). А сега, мераклии, се огледайте около вас и си представете колко още бранша ще пострадат - като започнеш от плочките, през мебелите и стигнеш до пердетата са стотици хиляди! Няма как да не ви засегне и вас, но вие чакайте с нетърпение ефтините ап.
65
1
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
От кандидатите за кмет ,само този на "Спаси София" и Иванчева ,която даже е с практически опит са наясно с проблема.
64
3
 
35
 
! Отговори
кореняк софиянец преди 4 години
Леле колко бабички умреха таз година в нашият блок. Па колко семейства емигрираха в Англия, Испания, Германия. Няма вече кой да плаща такса вход. И над нас и под нас апартаментите стоят празни. А вие стройте нови кооперации.
63
5
 
2
 
! Отговори
Фандъкова преди 4 години
Още може поне 40% за следващия мандат, нямате избор пак ще ме изберете!
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балонът весело лети, изпълнен с брокерски мечти!Хайде да идва кризата и да гърми строителния балон!
61
0
 
19
 
! Отговори
Бъдън преди 4 години
То се вижда нагледно само по празните обекти и табелите ПРОДАВА СЕ, ОТДАВА СЕОтделно, много от имотите се изкупуват още на етап "багера копае дупката"от прекупвачи. Което ще рече, че истинските купувачи са още по-малко.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОЧЕТИтова, че две трети от сделките са без вписана ипотека е вярно. Т.е. масово българския гражданин със среден доход не купува, както се опитват да ни внушат. има някакви седлки на препродавания между фирми - вероятно.
59
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръстова вада е тъмна вечер. А иначе са блок до блока. И всичко уж продадено на зелено, само първи и последен етаж не са, откъм север или шумната и прашна улица. А вече години уж продадените на зелено апартаменти, стоят необитаеми. Строителя не ги изкарва на пазара, за да си продаде непродаваемите апартаменти, и за да не се ускори краха на пазара. Защо масово блоковете са необитаеми, с години? А, да - няма улица, тротоар, осветление, училище, градина, алея, парк, площадка в т.н. "елитен" квартал
58
0
 
10
 
! Отговори
ПРОЧЕТИ преди 4 години
До АнонименНЕ СЪМ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАЛ НО ГЛЕДАМ КРАНОВЕТЕ И СТРОЕЖИТЕ.КАТО НЯМА РЪСТ СПРЯМА ПРЕДИШНОТО ТРИМЕСЕЧИЕ И СТАРИТЕ НЕ СА ПАДНАЛИ ОТ ПРЕДИ 10 ИЛИ 50 ГОДИНИ.КАКВО СТАВА СТАРИ + НОВИТЕ :) ЗА ВСЕКИГО ПО ТРИ ЖИЛИЩА САМО ЕВРО ДА ИМА.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОЧЕТИи аз е следя тази статистика, а прави ли ти впечатление, че и предното тримесечие и това има спад при ипотеките. Изненада ме предното тримесечие отчетения ръст, този не ме изненадва вече, просто има още някаква енерция от сделките на зелено.
56
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София се увеличаваше, когато имаше много провинциалисти. Сега провинцията е пуста. България намалява с 50 000 всяка година. Няма вече кой да идва в Софета и да ви плаща наемите или купува апартаментите. Вие продължавайте да строите, а по европейска статистика 23% от жилищата в София стоят празни.